dimecres, 20 de febrer del 2019

La meua vulva és lliure. Conèixer el cos que habitem























El meu cos és meu... però no el conec. El meu cos és meu, però sovint pense que tinc un cos, i no que sóc un cos. Mirar-nos des del cos, sentir-nos des de les terminacions de la pell, la postura o el gest esdevé un acte polític. Ens mirem per reapropiar-nos d'un cos ocupat per les tecnologies disciplinàries, el gènere, la moral i la doctrina que l'oculta. Resignifiquem un cos que està sotmès a la racionalitat de la ment i als designis del model neoliberal, que el mercantilitza al mateix temps que ens expropia d'ell.


"La meua vulva és lliure" forma part del projecte de Dones en Lluita d'autoconeixement. El projecte no comença i acaba per les vulves, sinó que comença per donar visibilitat a un dels espais del cos més sovint negat, construït com a tabú, silenciat i incomprès. L'ocupació patriarcal del cos es plasma en una desconeixença generalitzada de les vulves. Unes vulves que són diverses, úniques i irrepetibles, que no són ni lletges ni boniques, ni normatives ni no normatives, que simplement són variades en colors, textures, formes... Unes vulves que es tornen desconegudes a ulls de moltes, que sobten per la seua diversitat, que sobten perquè no se semblen a la representació iconogràfica dominant del cony.


Mirar les vulves, saber com són els llavis exteriors, interiors, la forma que fa l'orifici de la vagina, el clítoris o el foradet de la uretra no té l'objectiu ni d'escandalitzar ningú ni de sexualitzar(-nos). Mirar vulves significa no viure d'esquena al cos que habitem. De fet,quan mires amb certa curiositat, trobes els xicotets orificis de les glàndules de Skene, glàndules que permeten ejacular amb vulva. També quan mires pots observar com s'expulsa el fluid menstrual, que no ho fa de manera continuada, sinó que ho fa quan l'úter està ple i, per tant, es pot controlar l'evacuació de la menstruació de la mateixa manera que s'evacuen altres fluids corporals. Observant la vulva pots identificar com és el clítoris, el seu cap visible que s'erecta i augmenta de volum amb l'excitació sexual, però que s'expandeix cap a la part interior. Si la mires, veuràs les diverses textures del flux depenent del moment del cicle menstrual en què te trobes. I, per descomptat, si mires bé, trobaràs que la identitat de gènere és independent de la forma que tinguen els genitals,així doncs,tindre una vulva no et fa ser dona.


Gràcies @Bea Escuder per escriure el poema per a la campanya. A volar des del cos




.