divendres, 12 de desembre del 2014

[Crònica] III Jornades contra les violències de gènere

JUNTES FORTES I RESISTENTS CONTRA LES SEUES VIOLÈNCIES

Durant el passat mes de novembre, des del col·lectiu feminista i anticapitalista Dones en Lluita de Castelló hem dut a terme unes jornades contra les violències de gènere, les III jornades que organitzem ja per aquest motiu. Aquest any hem decidit no tractar sols la violència en l’àmbit intrafamiliar sinó anar més enllà, de forma que hem englobat dins les jornades altres conflictes fruit del patriarcat, com són el masclisme als moviments socials, la tracta de blanques o la situació de les cases d’acollida per a dones maltractades.
Les violències masclistes no s’erradicaran amb polítiques públiques que no trenquen les arrels androcèntriques del sistema. No ens hem de conformar amb aquestes legislacions victimitzants que desactiven la resposta popular, sinó que hem de prendre la paraula per definir-nos com a subjectes emancipats.
Així només la lluita feminista pot obrir esquerdes dins del patriarcat, establint xarxes de suport, entre totes i des de baix. I perquè tots els dies són 25 de Novembre, l’única via és l’autodefensa feminista.
Per aquest motiu vam organitzar un seguit d’actes que hem anat realitzant durant l’última setmana d’octubre i el mes de novembre.

ACTES:

Presentació jornades (Casal Popular, 24 d’octubre): El primer esdeveniment realitzat fou la presentació de les jornades, el dia 24 d’octubre al Casal Popular de Castelló, on vam explicar el perquè del nom de la campanya “Juntes, fortes i resistents contra les seues violències” i quins actes anaven a realitzar-se dins d’aquesta. Vam marcar l’inici de les jornades, doncs, presentant aquestes, i, a més, fent una breu introducció a les diferents violències de gènere i passant un curtmetratge anomenat “Pornobrujas”, el qual no va deixar indiferent a ningú. Arran la visualització del curt i per finalitzar vam fer un debat on es van tractar diferents qüestions i perspectives sobre les violacions sexuals.

Xerrada “Violències de gènere als moviments socials”, Rubén Sánchez (Casal Popular, 1 de novembre): a poc a poc va començar a vindre la gent al Casal Popular de Castelló fins que finalment no cabíem a la tercera planta del Casal. Aquesta xerrada, juntament amb la presentació “del amor al amor” era de les més esperades dins les jornades. I no és de estranyar, Rubén, amb la facilitat de paraula que li caracteritza, ens va explicar de manera detallada totes les conductes masclistes que podem trobar dins dels espais alliberats. Així que vam poder obrir un espai d’autocrítica per repensar les masculinitats dins dels moviments socials.

Presentació del llibre “Del amor al amor”, per l’Escafandre (Casal Popular, 15 de novembre): en aquesta presentació l’autor va trencar amb el format tradicional de xerrada magistral. Es va crear un ambient de debat i reflexió conjunta per posar damunt la taula les opinions de les assistents sobre les relacions amoroses que mantenim. Acostumades històricament a rebre missatges sense participar, ens va costar una mica soltar-nos, però un cop iniciat, el diàleg va ser d’allò més fructífer. Volem donar la nostra sincera enhorabona a les companyes de L’escafandre per organitzar unes presentacions tan interessants.

Cinefòrum “La mosca en la ceniza” (La Cosa, 16 de novembre):
Emmarcat dins de les jornades contra les violències de gèneres, diumenge 16, es va projectar a La Cosa Nostra la pel·lícula “La mosca en la ceniza”. Després del visionat és va encetar un interessant debat al voltant de la prostitució i la tracta de persones. Un debat profitós per a totes les assistents en el que vam tractar les diferents postures respecte a la legislació vigent sobre la prostitució, les postures abolicionistes i les reguladores. Els diferents motius que duen a les dones a practicar la prostitució i les situacions d’esclavitud que deriven de la tracta de persones.

Xerrada sobre la violència de gènere (Porcar i Politècnic, 25 de novembre): Per encetar el dia principal d’aquestes jornades es van organitzar dinàmiques als I.E.S Porcar i Politècnic, amb molt bona acollida per part de l’estudiantat. Fou una experiència molt enriquidora per a nosaltres i esperem que també per als cursos de primer i segon de batxillerat que van assistir. En aquestes dinàmiques que vam proposar, elles i ells van ser els encarregats de reflexionar sobre la seva visió del feminisme, el masclisme en l'actualitat, l'amor romàntic i les violències de gènere.

Taula rodona “La realitat de les cases d’acollida”
(Plaça l’ereta, 25 de novembre): durant la vesprada del dimarts 25 ens vam reunir persones que acudirem amb la taula rodona per diferents motivacions però amb un mateix objectiu: repensar un tema tan complicat com és què podem fer les feministes i l’autoorganització ciutadana per fer front als maltractaments i també a la violència institucional que molts cops suposen les cases d’acollida. Va ser molt interessant per la diversitat de postures que s’hi van recollir, des de posicions totalment crítiques davant les cases d’acollida, fins altres que permetien obrir esquerdes dins les institucions imperants. Esperem continuar reunint-nos per portar a la pràctica el suport mutu, tant important en situacions com és en el cas de la violència directa dins les famílies.

Marxa de torxes (Plaça Santa Clara, 25 de novembre): El dimarts 25 de Novembre es va realitzar una marxa de torxes, que va partir des de la Plaça Santa Clara i va emplenar durant unes hores el centre de la ciutat amb l’espurna de més de 60 torxes, una per cada dona assassinada aquest any. La marxa, organitzada per Iai@flautes Castelló i amb la col·laboració de Dones en Lluita, va comptar amb centenars de persones que es van mobilitzar per fer front a les violències masclistes i al patriarcat, fent sentir diferents consignes contundents contra aquestes violències. La marxa va finalitzar a la Plaça Santa Clara, on vam llegir el manifest deixant clar que la lluita no es queda ací, que Dones en Lluita resistim i ens encoratgem cada vegada més i que cada dia és 25 de novembre.

Xerrada “Aproximació feminista a les violències de gènere” (Casal Popular Vila Real, 29 de novembre) i la resta de la jornada: un gran nombre de persones van omplir el Casal Popular de Vila-real per assistir a la jornada de colenda del mes de Novembre Antipatriarcal que van organitzar les companyes de Vila-real. Aquesta jornada suposava també la cloenda de les III Jornades Contra les Violències de Gènere. En la xerrada vam fer un repàs als conceptes de patriarcat, gènere/sexe i la seua implicació en les violències a les oprimides per raó de gènere.
Després, les companyes de Comando Teatrer van representar el seu espectacle Converses de Vagina, una unió entre humor i crítica feminista amb unes actrius excepcionals!
Finalment el concert de les Pupil·les Dilatives va acabar d’animar la nit amb el seu rap fresc i feminista.
Una jornada redona plena de força i germanor.

Per últim agrair: Iaioflautas CastelloCasal Popular de CastellóCasal Popular de Vila-real,La Cosa Nostra Castelló Social ClubCuina Casal PopularL'EscafandreRuben Sanchez RuizTot Amor, a les professores d'ambdós instituts i a totes les que us heu arrimat per compartir opinions i ràbia. Perquè sense totes vosaltres seria impossible.

Moltes gràcies!